maandag 7 januari 2013

nieuwe aanwinst

We hebben onszelf een exuberant maar noodzakelijk nieuwjaarscadeau gekocht: met het oog op de naderende lente (jawel, we zijn positief ingesteld!) zijn we op zoek gegaan naar een hulpmiddel om onze uit de kluiten gewassen tuin in toom te houden, en onze groententuin om te spitten: en dit is het geworden: traktor Dini.


Dat even ter zijde want uiteraard gaat het werk binnen gewoon verder. Dit weekend hebben we op de plaatsen waar de binnenmuren aansluiten op de buitenmuren het eerste riet gezet en de eerste leem gedraaid om alvast een eerste laag te zetten. Met het leem was het even zoeken naar de juiste consistentie. We hebben getest met weinig water, dan met wat meer water, met en zonder strohaksel, geschoren en ongeschoren muren. Op het riet ging het ons redelijk goed af, zelfs met weinig water bleef de leem netjes plakken, voor het stro was het minder evident. De geschoren muren hielden de leem beter dan de ongeschoren muren, maar we hebben de leem uiteindelijk redelijk nat moeten maken voor ie wilde blijven hangen.


Dan was er de discussie of we de valiesplanken voor de binnenmuren moesten vastmaken voor of nadat de leem droog was. Want als ie nog nat is, valt ie misschien terug van de muur af, droge leem heeft dan weer het risico op barsten… Dus dan maar voor de gulden middenweg… en verder enkele muren op de benedenverdieping hun eerste scheerbeurt gegeven.



Onze grond

Onze grond