maandag 27 oktober 2014

Laagjes

Bijna alle muren op de benedenverdieping zijn voorzien van een laag wit. De resterende platen, die toch wel wat doorwegen, moeten naar boven worden versjouwd zodat er weer wat ruimte komt beneden. Dat lijkt me een werkje om in stukjes te doen. Zeker aangezien de verwarming van jetje geeft en het dus wat sauna-achtig begint aan te voelen in ons huis. Alle vocht wordt door de verwarming uit de chape geduwd, en ook de ontvochtiger die we hebben gehuurd draait op volle toeren.

Ondertussen staat Nancy de leemmachine weer voor ons huis geparkeerd. Dit keer om de leemmuren van hun afwerkingslaag te voorzien. Om er weer in te komen beginnen we met een kleine muur; die in het kleinste kamertje. Gezien de beperkte bewegingsruimte, besluiten we de muur met de hand te lemen. We strijken met de spaan hele klodders modder tegen de muur, maar voordat we halfweg zijn, is het onderste deel al te droog geworden om nog gelijk te trekken. Ligt dit aan de warmte en de ontvochtiger? Of aan de eerste laag leem, die een heel deel vocht uit de nieuwe laag trekt?

We werken dus verder in kleine stukjes. Hierdoor zal de muur wellicht niet helemaal recht zijn, maar dat noemen we dan maar ‘charme’. Het sponzen zorgt er gelukkig voor dat het resultaat al bij al toch nog meevalt.

Onze grond

Onze grond