donderdag 10 april 2014

Leemverslag

Nancy was er al, en afgelopen week waren ook de attributen uiteindelijk gearriveerd. Eindelijk konden we weer voortlemen! En met temperaturen die heerlijk boven 15° uit klimmen! Wat een luxe!

Dag 1 – Al vroeg in de ochtend starten we in een stralend zonnetje en vol goede moed Nancy op. Even zoeken naar de juiste mengeling van zand, leem en water, en we zijn vertrokken. Of toch niet? Aan het andere eind van de slang gebeurt er niets… Dorie. Verstopping? Ze was namelijk niet mooi proper bij ons afgeleverd, maar met alle resten van haar vorige job er nog in/aan. Mogelijk is er toch wat opgedroogd en vastgeraakt? Dus buizen losmaken, spoelen, rondpompen. Hier en daar was er wel een hoopje zand dat naar buiten kwam. Dus… opgelost? Tweede poging… Nee, nog steeds noppes. Ah ja maar die driehoekige cirkels stoppen met draaien zodra ik de luchttoevoer open zet… De olienippels staan thans open, zodat ze voldoende gesmeerd worden, toch? Wat kan het zijn. Ergens tegendruk? Spuitpistool opengedraaid, nozzle vervangen. Nope, helpt geen moer. Dan toch maar even bellen met Mathias (dorie, we storen hem tijdens zijn vakantie) die nog enkele mogelijkheden oppert. We eindigen de dag met een volledig gedemonteerd toestel, een grote plas water van alles proper te spuiten en een zere rug. Daarna de hele zooi terug in elkaar steken, en ze doet het… nog steeds - juist ja - niet.

Dag 2 – We besluiten haar op te zetten, te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is, en haar te verplichten haar dienstplicht te vervullen. Pompen B****! En wonder boven wonder, ze doet het nog ook. Snap je daar nu iets van? Na een nachtje slapen, zal ze dan toch van gedacht veranderd zijn… In ieder geval, wij content, dus vallen we de eerste muur meteen aan met een bedje leem. In de namiddag arriveren er vrienden die ook nog een handje toesteken, en al vlug is de eerste muur af.


Dag 3 – Met nog wat hulp worden muur 2, 3 en de helft van muur 5 ook afgewerkt. Jaja, het vlot wonderwel. Behalve muur 4 waar de mengeling wat te nat is; die moeten we even laten rusten, want hoe meer we eraan prutsen hoe meer er vanaf valt. Maar we gaan vooruit, en het leven is mooi.


Dag 4 – We stomen verder. Muur 4 wordt afgewerkt, muur 5 ook en dan de hoek om naar muur 6 en het eerste deel van muur 7. We hebben het duidelijk in de vingers: de mengeling is top, het reien gaat vlot en de wapeningsnetten vliegen tegen de muur. Op 3 dagen is bijna de helft van de benedenverdieping geleemd.


Dag 5 – Voor we in de garage kunnen beginnen moeten we nog enkele balken rieten en het raam afplakken. En dan staat Nancy tot de nok gevuld klaar voor een volgende leemsprint. Hendel om, en pompen maar. Of toch weer niet… Dus hernemen we het scenario van dag 1: hele mikmak demonteren en spoelen, en alles weer in elkaar. We beginnen er handig in te worden. Pomp weer op, maar er gebeurt nog steeds niets. Terug met de handen in het haar, kijken, zoeken. De motor draait gewoon, de driehoekige cirkels werken ook, maar er komt geen leem uit de slang, zelfs niet uit de koppeling waar de slang aan de machine is vastgemaakt, zelfs niet als de hendel beneden staat en de leem via de overloop gepompt wordt. De leem wordt überhaupt niet meer rondgepompt. Alles nog een keer gecheckt; hebben we iets verkeerd gemonteerd. We vinden niks. Hij pompt wel, maar hij lijkt enkel lucht te verplaatsen. Dit is dus niet goed. En zonder Mathias als hulplijn weten we ook niet wat we verder nog kunnen ondernemen…

Dag 6 – We zitten allebei weer op het werk achter onze computer te zuchten, en naar het zonnetje buiten te kijken. Verlof ingetrokken. Was thans prima leemweer geweest. Zaterdag is Mathias er weer, hopelijk weet hij Nancy weer tot werken aan te zetten. Maar wat een sisser...

Onze grond

Onze grond