maandag 10 juni 2013

Stopcontacten en schakelaars

Meters kabel zitten ondertussen al in de muren van ons huis. Op vrijdag en zaterdag hebben we nog enkele kringen stopcontacten gestoken, en toen waren de rollen op. Dan maar over naar de lichtpunten.

Op een wip waren de voedingskabels voor de schakelaars getrokken, dus met nog wat tijd over zijn we op de bovenverdieping alvast begonnen aan het verbinden van de schakelaars met de lichtpunten. (die uitleg had onze gast van de elektriciteit nog niet gegeven, maar het leek ons voor de hand liggend hoe het moest…). Boven hebben we het voordeel dat we een stroplafond hebben: de kabels worden achter de latten en tussen het stro doorgetrokken, of vlak naast de latjes vastgemaakt. Hierover zal uiteindelijk geleemd worden, dus daar zie je niets meer van.



Voor de benedenverdieping is de situatie anders: daar blijven de balken en planchet zichtbaar, en kunnen we de kabels dus niet wegwerken. Hier gaan we moeten kiezen: ofwel leggen we de kabels via de vloer van de verdieping waarbij de uitvulplaten (EPS) dan wel moeten worden uitgesneden zodat die mooi vlak blijven liggen – en dit schijnt een vervelend werkje te zijn, of we kiezen voor een mooie gestoffeerde draad (“textieldraad”) die dan weer iets kostelijker uitvalt.

Om het weekend af te sluiten besluiten we al enkele gaten voor de doosjes in de muren te maken, kwestie van het visueel al wat beter te kunnen voorstellen.


Onze grond

Onze grond