maandag 18 juni 2012

Bye bye, gatenkaas!

Weer een weekend voorbij, weer wat klusjes geklaard.
Op vrijdag hadden we een afspraak met de architect om nog enkele dingen te overlopen en wat vragen op hem af te vuren (onze hoofdbrekers).
* Schuine muur aan de erker: blijkt pionierswerk te zijn. Dus we gaan voor de oplossing die ons het eerste te binnen viel: vertikale balken die evenwijdig aan elkaar lopen zo dicht mogelijk bij de skeletbalken plaatsen en opvullen met stro, zoals de gewone muren. De hoeken tussen de skeletbalken en subskeletbalken die open blijven met een kalk-hennepmengsel vullen. Het kalk-hennepmengsel heeft eenzelfde isolatiewaarde als het stro, dus we moeten hiermee niet inboeten op kwaliteit.
* De skeletbalken aan de ramen die niet netjes haak staan, maar buiten breder zijn dan binnen waardoor onze "bak" er niet kan worden ingeschoven: weer een first, nooit eerder meegemaakt, en dus ook geen pasklare oplossing. En het blijkt ook echt niet evident om dit eenvoudig op te lossen. Om geen doorlopende gaten te laten (koudebruggen, weet je wel), stelt Peter voor om eerst de korte tussenbalkjes tegen het skelet te schroeven (maw op de ene of andere manier die naar beneden pompen, waterpas zetten en op de juiste afstand van binnen- en buitenkant vastzetten). Daarop de binnenbalk vastschroeven. De buitenbalk - tegen wil en dank - korter maken zodat deze tenminste op zijn plaats geraakt en daar vastmaken door schroeven schuin door de korte balkjes te jagen. Het gat moeten we later nog opvullen met een soort ecologische PUR.
*Verder had hij nog een verrassend en ontraditioneel voorstel ivm de ramen: wat als we ze nu eens aan de buitenkant van het huis plaatsen? Maw niet in het kader maar aan de buitenkant tegen de gevel van het huis aan. Kan dit dan? Het zou natuurlijk wel een aantal dingen oplossen / vergemakkelijken. We hebben namelijk gezien dat niet enkel de losse balken kronkelen, maar dat onze zeer minutieus gemaakte raamkaders - onder druk van het stro? Of door vocht en temperatuur? - ook niet netjes op hun plaats blijven. Maar daar zouden de ramen dan dus geen hinder van mogen ondervinden. Enfin, food for thought...

Na de werfvergadering weer aan de slag:
*De meeste gaten zijn ondertussen gevuld, onze muren zijn dus netjes afgewerkt (op de slaapkamer na, maar daarvoor moeten we eerst nog het één en ander verhuizen om eraan te kunnen). We hebben min of meer onze tactiek vastgelegd: de balen moeten gewoon perfect op maat worden gemaakt, geen ruimte voor extra centimeters. In de kleine gaatjes boven de kleine ramen wordt de baal op dezelfde grootte als het gat gemaakt. En dan spant het nog mooi. Als je meerdere balen in het gat hebt, tellen we er tot max twee cm bij in de breedte, de hoogte houden we exact op maat (soms rekt de baal zich zelfs wat uit als je hem erin slaat, waardoor je plots een baal hebt die 10 cm langer is dan het gat). En verder is het gewoon meppen. Een balkje van zo'n 50cm helpt hier aardig bij.



*Daarnaast is de kelder weer netjes droog (en hopelijk ook zo gebleven na het onweer van vanmorgen) en opgeruimd nadat we onze nieuwe rekken hebben opgezet.
Bedoeling is om nu zo snel mogelijk de verluchtingsgaten af te werken, zodat de kans om nog water binnen te krijgen tot een minimum wordt herleid.

Onze grond

Onze grond