maandag 27 mei 2013

allemaal buisjes

Weer een weekend voorbij gevlogen. Niet alleen de werf stond ingepland in onze agenda, maar ook de muziekexamens komen dichterbij dus worden we verwacht op de laatste repetities. Zus Machteld mag ook weer een jaartje bijtellen bij haar leeftijd en dat moet uiteraard gevierd worden. En tussen het repeteren en het feesten door moet er ook nog wat gewerkt worden.

Op zaterdagochtend vroeg op het appel, want onze kerel van de elektriciteit (en sanitair en ventilatie) kwam ons het nodige materiaal bezorgen met een woordje uitleg. De rest van de dag hebben we nog wat gepuzzeld met wat afvoeren, want die moeten eerst liggen voordat de andere leidingen errond komen.

Op zondag hebben we ons electriciteitsplannetje genomen en hebben we de tour van heel het huis gedaan en aangeduid wat waar gaat komen (stekkers, lichtschakelaars, …), hoe hoog van de vloer alles komt (stekkers en schakelaars, maar ook oven en microgolf ed.), en hoe we de kringen logisch kunnen leggen. Daarbij hebben we wel gemerkt dat we over een aantal dingen duidelijk nog eens moeten nadenken, want het is niet overal even evident om leidingen weggewerkt te krijgen (vb draagbalken die in de weg staan – daar willen we namelijk liever geen gaten in boren).

Daarnaast zijn we ook tot de conclusie gekomen dat vlinderboortjes (of speedboortjes) toch een redelijke lengte hebben, waarmee we geen rekening hebben gehouden bij het plaatsen van de muurkaders. Onze boormachine met vlinderboor past nu net niet tussen twee planken (we hebben het met verschillende boormachines geprobeerd). Op zoek dus naar een kortere vlinderboor (’t is dat of schuin boren). En vandaar deze tip voor toekomstige bouwers: maak de vakken van de muurkaders niet te smal! (of zorg voor een heel compacte boormachine)

En we zouden het nog vergeten te vermelden: een tijdje geleden zijn ze de hoofdleidingen van onze vloerverwarming al komen leggen:

Onze grond

Onze grond