maandag 29 juli 2013

Nutsvoorzieningen - deel 527 (of zo voelt het toch)

In huis begint het stilaan druk te worden in de technische schachten: afvoeren, ventilatieleidingen, elektriciteit, wateraanvoer, UTP/TV/COAX kabels, … ze moeten allemaal netjes naast elkaar in de voorziene ruimte, braaf en zonder drummen. Dat is toch even puzzelen… Ook in de muren is er ondertussen een wirwar van buizen, leidingen, draden…. Maar het einde komt stilaan in zicht:

• De rest van de voedingsleidingen voor de wateraanvoer zijn gelegd (alleen nog even juist plooien, maar daarvoor hebben we een dikkere plooiveer nodig).
• De resterende lichtpunten van de benedenverdieping zijn op hun definitieve plaats gelegd.
• De afvoeren aan de kant van de keuken zijn definitief gelijmd

Op zondag was het weer mijn alleen-dagje. Zoals beloofd dus weer geen zotte dingen: dit keer heb ik de muren op de gelijkvloers geïsoleerd op de plaatsen waar geen kabels / leidingen liggen (zo kan alles nog worden nagekeken voor de muren volledig worden dichtgemaakt). Dwz. geen elektrische machines, geen ladders, … enkel een handzaag, hopen hennepplaten en een trapje.

maandag 22 juli 2013

Warm en koud

De afgelopen weken zijn we ’s avonds na het werk de strijd aangegaan met onze zee van distels achter in de wei. We hebben onze Dini van zijn tijdelijke standplaats bij vrienden naar zijn definitieve thuis gereden (tegen de volle 20km per uur!)


Ook de maaier werd afgeleverd. Nadat we de cardanas op de juiste lengte hadden gemaakt, konden we aan de slag… Eerst wat zoeken naar de juiste techniek om te rijden en te maaien, maar langzaamaan lukte het wel. En op zo’n moment beseft een mens weer hoe groot z’n grond is…

Gezien de onvoorziene maar noodzakelijke wijziging in ons werkschema naar slechts 1 dag per weekend schieten de werken niet zo geweldig meer op. Op zaterdag heb ik in de heerlijk koele kelder wat van de rekken in elkaar gezet, zodat we ruimte krijgen om vanaf nu elke keer wat spullen te verhuizen wanneer we naar de werf rijden (en aangezien ik alleen was op de werf, moest ik beloven dat ik geen zotte / gevaarlijke dingen zou doen, en geen zware machines zou hanteren. Dus werd het rekken opzetten).

Op zondag konden we met twee aan de slag – maar wat was het warm! We hebben warm- en koudwaterleidingen in de muren van de badkamers gelegd en daarmee was de kous af.


Om af te sluiten nog een (misschien niet helemaal) welverdiend ijsje op het terras. Heerlijk!

donderdag 4 juli 2013

Relaas van een lang weekend

Het was een lang weekend van 5 dagen met heel wat activiteit op de werfvloer. Op zaterdag eerst alles voorbereid voor de komende week: we verwachtten een levering met meer materiaal voor de binnenmuren, en de mannen van de ventilatie zouden hun ding komen doen: dus opruimen geblazen, en zorgen dat de nodige muren in de kelder op hun plek stonden zodat ze er hun ventilatie-unit en electriciteitsmeters aan vast kunnen hangen. Voor de muren hebben we oud materiaal gerecupereerd: oude OSB-platen die al wat hebben afgezien als werkvloer, de planken die aan de buitenkant van het huis hebben gezeten om de plastiek op te bevestigen… Het geeft een wat rustieke look, maar het mag er wezen, toch?


En voorts nog even verder werken aan het plafond zodat dit netjes op zijn plaats blijft hangen wanneer alle kabels en leidingen eraan worden vastgemaakt. Hier en daar waren er toch nog balken die ons probeerden te verschalken (en af en toe is het ze ook echt gelukt! Verdorie, verdorie, al die extra gaatjes in ons dampscherm), maar over het algemeen liet het plafond zich weer gedwee op zijn plaats vijzen (mits stevige vijzen en grote rondellen, en hier een daar een stut). En ondertussen dachten we, hadden we het de eerste keer maar op deze manier gedaan, dan hadden we al die plafond-perikelen niet gehad. Dus mensen: OSB op het plafond steeds goed vastzetten: op elke balk twee vijzen (ééntje aan elke kant van de plaat) met voldoende grote vijzen en best ook nog wat rondellen voorzien -zeker als je van plan bent er bovenop nog wat te gaan rondspringen...

Op maandagochtend kwamen we op de werf toe en stonden er 7(!) palletten van meer dan 2m hoog en anderhalve pallet OSB op ons te wachten. Hemeltje lief, wat een berg! Dus meteen aan de slag, en we waren maar wat blij met de komst van vader en schoonbroer die wat materiaal bij ons kwamen halen. Die helpende handen waren zeer welkom, en met vereende krachten lag onze living al snel helemaal vol met een reuzeberg hennepplaten, en de garage vol met OSB platen.


Dan gingen de eerste rode en blauwe leidingen voor de watertoevoer de muren in. Ze laten zich echter niet zomaar in alle richtingen buigen zoals we dat konden met de electriciteitsleidingen. Om een toevoerbuis te plooien moet je er eerst een ander buisje insteken (een lange veerdraad van 2m) zodat je de leiding niet dichtplooit. Dit is geen probleem aan de collectoren en aan de toestellen waar je moet uitkomen, maar hoe doe je dat halverwege? Want om door de muren te gaan, moet je af en toe vreemde kronkels maken, en dat kan dus niet zomaar… Hier moeten we dus weer even over nadenken.


Op dinsdag was het opeens lekker druk op de werf: onze ventilatiegasten kwamen met een hele lading materiaal opdagen. Moet dat allemaal in onze muren??? Eerst de plannetjes overlopen, en nagedacht, en nog eens besproken, om te besluiten dat het misschien toch nog anders moet, of toch beter zo? Enfin, we hoorden de hersenen kraken, en de eerste buizen gingen er dan ook pas na ettelijke uren denkwerk in. We hadden ze nochtans gewaarschuwd ;-). Ook vaderlief kwam nog een hand toesteken, en we konden de verleiding niet weerstaan om toch al even aan de slag te gaan met de hennepplaten: eerst even kijken hoe we de platen best verzagen: de houtzaag (jozefszaag) blijkt het verrassend genoeg te halen van het broodmes. Dus: meten, zagen, vullen… groot voordeel is trouwens dat hennep niet irriteert (met glaswol zouden we wel anders piepen, denk ik zo). Dan de OSB erop. En dan zijn de eerste muren helemaal dicht!


Aangezien het leggen van de ventilatie minder vlot ging dan gedacht, moest er op woensdag nog een heleboel gebeuren. Een extra paar helpende handen deed het werk vlot vooruitgaan, maar het is toch niet gelukt om alles afgewerkt te krijgen. Dus mogen ze binnenkort nog een keer langskomen. Sjans dat het toffe jongens zijn; we zien ze graag komen. Wij hebben ondertussen zelf ook nog wat werk verzet – tussen de vragen door – en hebben in de kelder verder gewerkt aan de afvoerleidingen. Aangezien we geen welfsels hebben zoals in de traditionele bouw, vonden we geen pasklare oplossing om de buizen aan het plafond te hangen, en hebben we ons eigenste montagesysteem uitgedokterd: blokje hout met boor en vlinderboor bewerken: door het gat een draadstang, met een rondel en moer aan elke kant voor de rigiditeit. Aan de kant die tegen het plafond komt, zit de moer verzonken in de ruimte die met de vlinderboor is uitgeboord. Dan het blokje tegen het plafond schroeven (vooruit, nog wat gaten in het dampscherm – wordt dus toch een gatenkaas bij nader inzien, but unfortunately it cannot be helped). Verval is zo ook makkelijk te maken: om de meter blokje vastmaken waarbij de draadstang telkens een centimeter langer is, beugels eraan vastschroeven, buis erdoor, en klaar is kees. Maar verder blijft het toch puzzelen tot we erbij neervallen…


maandag 1 juli 2013

Als de rook om je hoofd is verdwenen

Om eerlijk te zijn: Wij zijn geen grote fan van ventilatie. Omwille van de vochthuishouding bijvoorbeeld: ventilatie onttrekt het vocht uit de lucht terwijl wij met onze leembezetting net ons best hebben gedaan om de luchtvochtigheid in huis zo goed mogelijk te reguleren. Of die onflatterende raamroostertjes bij ventilatie C (om nog niet te spreken over het constante gevoel van tocht / kou). Bovendien staat bij de meesten die we kennen het ventilatiesysteem zelfs niet (altijd) aan. Dus waarom investeren? Tja, omdat onze teerbeminde overheid het ons verplicht! Dus hebben we de zoektocht aangevat. En dan kom je terecht in een kluwen van informatie, tegenstrijdige verhalen, onheilsberichten,... A, B, C, D, AWW, BWW, WTW, warmtewiel, enthalpie, kruiswisselaars, condens, platte buizen, ronde buizen... wablieft? Enfin, net als bij onze warmtepomp voorheen, kwam de stoom ons uit de oren. Bovendien bleken niet alle leveranciers even gemotiveerd om te antwoorden, offertes te maken, wat verder van huis te moeten werken, ... niets nieuws onder de zon. Crisis in de bouwsector? Die indruk kregen we in ieder geval niet!

Maar zoals altijd is er licht aan het einde van de tunnel. Dat was zo met ons warmtepompverhaal, en zo is het met het hoofdstuk ventilatie: de keuze is gevallen op de Samsung ERV. Eerlijk gezegd is het toch een beetje een gok, in die zin dat het een nieuw systeem is, waar weinig of geen ervaringen over de ronde doen (tov bijvoorbeeld Paul, die een gevestigde waarde lijkt te zijn op het forum van ecobouwers). Maar de contacten met de aannemer zijn goed, hij denkt creatief mee (en geloof me, dat is echt een must, want een strohuis brengt in dat opzicht de nodige uitdagingen met zich mee - ook door persoonlijke keuzes, zoals een open plafond...). Hij is ook degene die ons bijstaat in het sanitair- en electriciteitsgedoe, dus dat is eens zo handig. En de prijs is zeer schappelijk. Dus alles bij elkaar opgeteld voelen we ons er goed bij, en dat is wat telt.

Onze grond

Onze grond